Sauda golfbane Grønsdal

Banen

Sauda golfbane er en 9-hulls skogsbane med smale og krevende fairwayer i kupert terreng.

Banen ligger i idyllisk fjord- og fjell landskap mellom Rødstjødna og Saudafjorden, tre kilometer fra Sauda sentrum (avkjørsel ved tunnelen i Saudasjøen er skiltet fra riksveien).

Kapasiteten er god, du trenger ikke forhåndsbestille tee-time, men kan gjøre det i Golfbox om du vil sikre deg en bestemt starttid. Banen er selvbetjent og Greenfee/annet kan betales med VIPPS #100434. Banen er åpen for alle med Spillekort («Veien til golf-kurset») og gjester som går sammen med medlemmer (én per flight).

Det finnes driving range med flyteballer og utslag mot Rødstjernet, få minutter gange fra parkering ved klubbhuset.

Kontakt oss hvis du har spørsmål:
post@saudagolf.no

Velkommen til Sauda golfbane!

Gå til banen på Google maps

Hull 1: Gult utslag: 140m - Rødt utslag: 124m - Par 3

Hull 2: Gult utslag: 102m - Rødt utslag: 93m - Par 3

Hull 3: Gult utslag: 346m - Rødt utslag: 321m - Par 4

Hull 4: Gult utslag: 289m - Rødt utslag: 259m - Par 4

Hull 5: Gult utslag: 257m - Rødt utslag: 236m - Par 4

Hull 6: Gult utslag: 147m - Rødt utslag: 139m - Par 3

Hull 7: Gult utslag: 103m - Rødt utslag: 86m - Par 3

Hull 8: Gult utslag: 104m - Rødt utslag: 104m - Par 3

Hull 9: Gult utslag: 98m - Rødt utslag: 98m - Par 3

UT: Gult utslag: 1586m - Rødt utslag: 1460m - Par 30

Eagle Nest

I Sauda finnes muligens Norges eneste miniatyrutgave av golfens legendariske Extreme 19th golfhull i Sør Afrika. Utslaget har fått navnet Eagle Nest, oppkalt etter det lokale ørneparet som holder til på Giljafjell toppen over Rødstjødna.

Utslaget som er rettet mot greenen på hull 2 – ca 120 lengde- og høydemeter nedenfor tas i bruk ved enkelte turneringer og eventer. Blant annet blir det arrangert en «Closest to pin» og en «Longest drive» konkurranse under klubbens årlige Eramet Invitational turnering i september.

Svein Ilstad slår ut i «Longest drive» konkurransen under Eramet Invitational 2017.

Lokale regler Sauda golfbane

1. Utenfor banen (Out of Bounds)

«Utenfor banen» er angitt av hvite merke-staker og hvite merker på stein. Hvite merker mellom hull 2 og 3 gjelder ved spill fra begge sider. (Regel 24-2). Lokal regel hvor ball kan droppes med to straffeslag fra hvor den krysset linja til «utenfor banen» kan brukes.

2. Plugget ball

Fritak for plugget ball gjelder hele spillefeltet (ikke kun i «kortklippet område») (Regel 25-2). Gjelder ikke i straffeområder. Ball må bli funnet for å bekrefte at den er plugget. I områder med tilfeldig vann trenger ikke ball bli funnet for å bruke regel for fritak.

3. Blind green hull 3

Husk å vente på lydsignal fra gruppe foran ved innspill til green hull 3.

4. Dropsoner

Bakkant hull 3, hvis ballen ikke kan droppes fra punkt ballen krysset linja til straffeområde, kan dropsone benyttes på høyre side av greenen (ca 10 meter fra green retning boligfelt).

Dropsone hull 9 bak greenen mot hjørne vannkant, når ballen går ut vannhinder etter å ha passert på innsiden av tre med blått skilt.

5. Straffeområde

Straffeområde hull 5 inkluderer ikke utslag hull 6. Merking av område følger steinmuren (og stien).

6. Utstyr for avstandsmåling

For alt spill på denne banen kan en spiller skaffe seg informasjon om avstander ved å bruke utstyr som KUN måler avstander.

Husk:

Reparér dine nedslagsmerker på greenene, også etter kortere innspill! (Reparer gjerne flere…)

Reparér dine divots på fairway

Registrering/betaling, etikette, spilletempo og vedlikehold

Vi er genuint opptatt av at alle golfspillere får en flott golf- og natur opplevelse på Sauda Golfbane. Vi setter derfor stor pris på at du og din gruppe bidrar med riktig etikette for både å sikre et spilletempo med god flyt og fremdrift, samt beskytte banens kvalitet.

Registrering/betaling

Alle spillere skal registrere seg i boken og ha betalt for seg før runden startes. Greenfee legges i konvolutt som legges i kassen i døren, eller Vipps-betaling skal gjennomføres. («100434» Klubbhus)

Spilletempo

Sauda golfbane er opptatt av den gode golfopplevelsen for alle. Spilletempo er sjelden et problem hos oss. Vi allikevel ber deg bidra til et riktig spilletempo, med gode rutiner, ved å praktisere følgende:

 • Sørg for at du har ekstra pegger, ekstra ball, greengaffel og markør i lomma. Slik unngår du å løpe frem og tilbake mellom bag og tee/green for nødvendig utstyr. Samme gjelder hvis du må chippe inn på green – ta med både putter og kølle, unngå frem-og-tilbake- effekten.
 • Vær effektiv på tee, den som er først klar slår først ut. Håndter 40 sek. regelen. Har du tilegnet deg et ritual som tar lenger tid, gjør noe med det!
 • Alle i gruppen bes observere utslagene fra tee for raskt å identifisere om det er en mistet ball. Slå umiddelbart ut en provisorisk hvis tvil.
 • Gå direkte til din ball, og bruk tiden mellom ballpunktene på forberedelser til neste slag. Ikke start forberedelser når det er din tur: vær klar til å slå!
 • Finner du ikke ballen, be om hjelp fra de som står nærmest deg. Husk 5-minuttersregelen! I selskapsrunder «uten betydning», let gjerne kortere, evt. dropp en ball og spill videre.
 • Plukk opp ballen hvis du har slått for mange slag til å få poeng.
 • Plasser bag/tralle ved naturlig utgang fra green, dvs. i retning mot neste tee.
 • Forbered din putt mens du venter på tur, start prosessen umiddelbart og vær klar til å putte når din tur kommer.
 • Etter siste putt, forlat greenen umiddelbart, skriv scorecard på neste tee.
 • Hvis din gruppe, av en eller annen grunn, ikke klarer å holde sin posisjon, dvs. er minst ett hull bak gruppen foran, slipp igjennom gruppen som kommer bak forutsatt at den ligger og presser tett opptil, og spiller generelt raskere enn dere. Foreta gjennomspill på neste tee.
 • Bruk av mobiltelefon må ikke påvirke spilletempo hvis du må gjennomføre samtalen, plukk opp ballen og følg gruppens tempo.

Vedlikehold

Vi ber deg være spesielt oppmerksom på følgende etikette for vedlikehold, og andre forhold som kan påvirke spillet til dem som kommer i neste gruppe:

 • Reparér dine nedslagsmerker på greenene!
 • Reparér dine divots på fairway!
 • Rak bunkere på en skikkelig måte – legg raken på riktig plass!
 • Kast søppel i søppelkasser! Også sneiper og snusposer. Panteflasker settes i kasse ved klubbhuset.
 • Unngå traller på green, og mellom green og greenbunker!
 • Sett tilbake staker og evt. skilt som du har flyttet på!
 • Legg ødelagte pegger i boksen på teestedet!
 • Bruk tre pegger. Ikke tillatt med plast pegger (ødelegger gressklippere)

HUSK BRUK AV GREENGAFFEL!

Bygging av golfbane i Sauda, 2004-2008

Bygging Sauda GolfbaneBygging Sauda GolfbaneBygging Sauda GolfbaneBygging Sauda GolfbaneBygging Sauda GolfbaneBygging Sauda GolfbaneBygging Sauda GolfbaneBygging Sauda Golfbane

Et lite golfeventyr blir til

Det hele startet med golfinteresserte entusiaster i Sauda Golfklubb som på slutten av 90-tallet fikk ideen: ”Hvorfor ikke bygge en golfbane her i Sauda?” Med visjoner og pågangsmot gikk de løs på oppgaven. Det er vanskelig å trekke frem enkeltpersoner og det var mange som bidro. Men vi kommer ikke utenom Herman Ljung og Svein Åge Arnøy i denne startfasen. De la ned utrolig mye arbeid helt fra den spede begynnelse helt til banen stod ferdig mai 2008.

Flere ulike lokasjoner ble vurdert, men etter hvert var det Grøndsdalområdet i Saudasjøen som pekte seg ut. Viktigste grunner var nærhet til sentrum, positiv grunneier og ikke minst de utrolig naturskjønne omgivelsene.

Etter hvert fikk ildsjelene i Sauda Golfklubb både kommune og næringsliv i Sauda med på ideen. Sauda sitt slagord ”Nr 1 på fritid” og den økende interessen for Sauda som hyttelokasjon gjorde at både politikere, næringsliv og Saudabuer fikk øynene opp for denne muligheten. Saudaprosjektet til AS Saudefaldene gjorde det mulig å få gratis tilgang til store mengder tunnelmasse og litt etter litt kom finansieringsplan på plass. Sauda Kommune var med, næringslivet bidro svært positivt og klubbens medlemmer gav medlemslån til formålet.

Selve byggingen startet høsten 2005. Hele 38 000 m³ med tunnelmasse ble kjørt opp og lagt ut over det som tidligere for det meste var myr-område. Etter banearkitekt Brian Phelps (Niblic Golfdesign) sine intruksjoner ble stier, fairwayer og greener skapt og flere og flere så det som gründeren bak prosjektet hele tidene hadde sett: Dette kom til å bli en flott bane! Mai 2008 var arbeidene ferdige og banen kunne tas i bruk. 28. mai ble banen offisielt åpnet.

Sauda Golfklubb vil med dette rette en stor takk til alle som var med å bidro til at Sauda kunne få en golfbane å tilby til sine tilreisende og til sine innbyggere!


Lønseth: Prosjektgruppe under bygging: Svein Åge Arnøy, Herman ljung, Stein Ove Løvik, Odd Magne Lønseth, Waldemar Olsen, Bengt Rafdal og Per Alhaug. Møte hver torsdag kl 15.00 under hele byggefasen.
Arnøy: De som startet det hele var Arnøy, Herman Ljung, Knut Danielsen, Lars Emil Nærheim. Etterhvert kom det flere inn i byggeprosessen. Terje Risvold, Jan Reidar Jørgensen etc. Stor diskusjon hvor banen skulle ligge: Birkeland, Hustveit,..


Disse sponsorene gav alle 25 000 kroner eller mer i bidrag for å finansiere byggingen av banen.

Til toppen